16 Mayıs 2009 Cumartesi

Tristan + Isolde


2006 yapımı bir Kevin Reynolds filmi. Çok çok eskilerdeki bir aşk hikayesini anlatıyor film, Tristan ve Isolde'ın hikayesini. Gerçek hikayeyi biraz araştırdım ve gördüm ki farklılıkları var. Gerçek hikayede daha çok mistik olaylar, daha doğrusu iksirler vb. var. Afiştede görülen "Before Romeo & Juliet, there was Tristan & Isolde" yazısından anlaşılacağı üzere daha çok bu ikilinin üzerine yoğunlaşmış film. Savaşları, entrikaları vs. biraz es geçmiş. Bu hikaye çok popülermiş ama bir benim haberim yokmuş herhalde. Salvador Dali'nin de onlar için yaptığı bir resmi bile var. Şöyle

İrlanda kralı, İngiltere'de Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra tekrar büyük bir devlet oluşmasına izin vermek istemiyor. Küçük beylikler halinde, kendilerine vergi veren bir biçimde kalmalarını istiyor. Tristan'ın babası birleşmek için bir toplantı ayarlar ama İrlandalı'lar tarafından basılan bu toplantıda, Tristan'ın tüm ailesi öldürülür. Tristin'ı ölümden kurtaran Marke onu yanına alır ve çocuğu gibi büyütür. 8-10 sene sonra İrlanda kralı iyice güçlenmeye başlayan Marke'ın krallığına saldırır ve bu saldırı Tristan'ın büyük savaş zekası sayesinde başarısızlıkla sonuçlanır. Bu savaş sırasında Tristan zehirlenir ve öldüğü düşünülerek denize bırakılır. İrlanda kıyısına vuran Tristan'ı, Isolde bulur ve zehirlendiğini anlayıp, onu tedavi eder ama ona kendi ismini söylemez. Gün geçtikçe birbirlerine aşık olurlar ama birgün Tristan kaçmak zorunda kalır.Kısa bir süre sonra büyük güç kaybeden İrlanda kralı, küçük beylikleri birbirine düşürerek biraz zaman kazanmayı düşünür ve bir yarışma sonucu kızını kazanana eş olarak vereceğini açıklar. Yapılan yarışmaya Marke adına Tristan katılır ve Isolde'yi Marke adına kazanır. Ne Tristan ne Isolde, Marke'a İrlanda'da yaşasıklarını anlatamazlar ve birbirlerini tanımıyorlarmış gibi davranırlar ama birbirlerine olan aşkları birkaç kötü sonuç doğuracaktır elbette.


Son zamanlarda Hollywood'ta yükselişte olan James Franco(son olarak Milk ve Pineapple Express gibi filmlerde oynadı) ve Henry Cavill (The Tudors ve Woody Allen'ın son filmi 'Whatever Works' ta oynadı) oynuyor filmde. James Franco biraz zayıf kalmış film için sanki, Henry Cavill'de öyle gibi ama 'The Tudors'daki rolünü bu film sayesinde kaptığı aşikar olsa gerek. Isolde'u ise Sophia Myles canlandırıyor. Üç karakter içinde çok iyi oynamışlar denmez hatta bazen kötü oynamışlar demekte mümkün. Diğer yan karakterlerdede bi' pırıltı görülmediğinden, oyunculuk açısından zayıf kalmış diyebilirim rahatlıkla. Asıl öenm vermeleri gereken ama beceremedikleri konu ise görsellik, şatolar, yollar, savaş sahneleri cidden çok yetersizdi. En başta dediğim gibi sadece ikili arasındaki aşka yoğunlaşmak istemişler, buda eksik bırakmış filmi bence. Havaya giremiyorsunuz bir türlü, böyle oluncada pek zevk alamıyorsunuz ne yazık ki. Benim için vasat bir filmden öteye gidemedi.

0 yorum:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP