24 Mayıs 2009 Pazar

Jolene


E.L. Doctorow kitabı yazmış, Dennis Yares senaryolaştırmış kitabı ve Dan Ireland da yönetmenliğini yapmış. Birsürü oyuncu oynamış ama başrolde bence daha çok adını duyacağımız Jessica Chastain var. Yukarıda görüldüğü gibi afişi gayet kötü ama film için kötü denmez. Bir arada kalmışlık var ama kötü değil kesinlikle.'Osmanlı Cumhuriyeti'ni izleyen bilir, film güldüreyim mi, duygusala mı bağlayayım derken kafayı yemişti. İşte 'Jolene' de aynen öyle olmuş.

Hiç akrabası yok Jolene'in, küçüklükten beri verildiği ailelerde de, diğer yerlerde de hep tacize/tecavüze uğramış. Bunlardan kurtulmak için daha 15 yaşında evleniyor. Sevmiyor aslında onu ama rahat bir hayat sürmek için evleniyor onunla. Planları pek yolunda gitmiyor ama ne yazık ki Jolene'in. Önce kocasının amcası olmak üzere, bir çok kişi farklı yerlerde dayanamıyor Jolene'in güzelliği karşısında. Orası olmayınca, kalkıp başka yere gidiyor. Fırtına gibi esiyor biraz, geçtiği yerleri yıkıyor, kendide aşınıyor ama bu süreçte. Aklı başına geliyor bazen, bu sefer yapmayacağım diyor ama huylu huyundan vazgeçmiyor malesef. Her gittiği yerde evlenmiş ya da biriyle beraber yaşıyor olarak buluyor kendini. İşte filmde Jolene'in düzgün bir hayat kurma, güzelce yaşayıp, resim yapacağı bir hayat kurmaya çalışırken yaşadıkları anlatıyor.


Fİlm öyle bir başlıyor ki, absürd komedi bir film izleyeceğimi sandım baştan. Abartılı, garip karakterler, yükses sesli, garip aksanlı konuşmalar, abartılı oyunculuklar vardı en başında ama beklenmedik bir şekilde ciddileşmeye başlıyor film. Ciddi devame derken birden absürdlüğe vurup, sonra tekrar ciddileşiyor. Yönetmen ne yapacağına karar verememiş bir türlü malesef, ve buda filmi bayaa bi' aşağıya çekmiş bence. Kadın'ın toplumdaki yerini anlatmaya soyunmuş o belli, ama bunu daha özgün bir biçimde daha keskin bir biçimde yapabilirdi. Herkese oynamış aslında biraz, her türlü izleyici bir şeyler bulsun istemiş ama en azından senarist böyle yapmasaydı demedende geçemiyeceğim. Filmi ayakta tutan ise başroldeki kızın( Jessica Chastain) yabana atılmayacak performansı. Onun dışındaki oyunculardan öyle ayakta alkışlancak performans sergileyeni yok belki ama kötü olanıda yok(şişman garsonu çıkarırsak). Asıl anlatmak istediği konu için saygı duyulası ama onun gerisinde pekte bir şey yok.

0 yorum:

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP